Hodowla trzody – Jak uzyskać dobrą mięsność tuczników?

09 stycznia 2018

Dla hodowcy trzody ważnym czynnikiem jest mięsność tuczników. Jeśli hodujesz warchlaki z Danii lub świnie w cyklu zamkniętym zależy Ci na wynikach. Stosując pasze dla świń BIOFEED masz szansę na uzyskanie dobrych rezultatów.

O czym jeszcze należy pamiętać w hodowli trzody? Nasi doradcy wybrali kilka istotnych kwestii, które decydują o mięsności. Zarówno warchlaki z Danii jak i trzoda urodzona w Polsce mają liczne wymagania. Po ich spełnieniu i odpowiednim żywieniu można liczyć na dobre wyniki hodowlane.

Co wpływa na mięsność tuczników?

– genetyka – krzyżowanie międzyrasowe/cechy dziedziczne

– żywnienie – koncentracja energii i białka (aminokwasów) w paszy

– warunki środowiskowe

– zdrowotność

– masa ubojowa

Jeśli chcesz indywidualnie porozmawiać o hodowli świń i żywieniu świń skontaktuj się z naszym doradcą.