Uwaga na wątrobę na początku laktacji! – Zadbaj o zdrowie krów.

09 stycznia 2018

Wątroba krowy mlecznej ma bardzo dużo zadań. Jej praca przekłada się na zdrowie krów, wydajność i wyniki w rozrodzie. Poniżej kilka porad na temat utrzymania wątroby w dobrej kondycji.

Za co odpowiada wątroba? Przede wszystkim jest to recykling składników odżywczych. Do tego produkuje żółć i rozkłada metabolity leków oraz toksyn. Przechowuje także składniki odżywcze i witaminy, a także produkuje materiał dla białek obronnych, hormonów i stymuluje odporność. Aby o nią zadbać należy przestrzegać kilku zasad:

1. Jak najmniej zmian w żywieniu poprzez stosowanie tych samych komponentów w laktacji oraz zasuszeniu.

2. Zapewnić odpowiedni poziom energii na początku laktacji. Stosować dodatki ,,glukozopędne”.

3. Zapewnić maksymalne pobranie paszy oraz wody i stały dostęp.

4. Nie przekarmiać białkiem łatwo dostępnym w fazie startowej.

5. Unikać dodatku mocznika zaraz po wycieleniu.

6. Unikać otłuszczenia krów na koniec laktacji (BCS>4).

7. Nie zakwaszać żwacza.

8. Odpowiednio bilansować zawartość białka do energii w paszy.

9. Podnieść udział białka chronionego do 40 % w s.m. dawki -Protein By-Pass 35.

10.Stosować produkty wspomagające i chroniące wątrobę -DeltaPass, Hepadetoxin.

Warto też stosować pasze BIOFEED zawierające białko chronione By-Pass. Jeśli chcesz wiedzieć więcej? Skontaktuj się z naszym doradcą!