Zagrzany TMR? Mamy rozwiązanie!

07 czerwca 2019

Dużym problemem w żywieniu bydła jest zagrzewanie pasz. Zagrzany TMR to zły TMR! Jak sobie z tym poradzić? Mamy rozwiązanie!

 

Czy wiesz, że już przy temperaturze powietrza powyżej 20°C, przygotowany TMR/PMR z dużym udziałem skrobi zagrzewa się? Nie jest to fermentacja, która następuje w warunkach beztlenowych. Jest to po prostu psucie. Zagrzany TMR to: Większy udział szkodliwych mikroorganizmów tlenowych (drożdży i pleśni). Gorszy smak i zapach, co oznacza mniejszą pobieralność. Mniejsza wartość pokarmowa w skutek zużycia węglowodanów przez bakterie oraz zaburzona równowaga mikrobiologiczna

Aby pomóc hodowcom w radzeniu sobie z tym problemem BioFeed proponuje Thermo Konserwant. To produkt, który chroni przed niekontrolowanym rozkładem tlenowym pasz objętościowych oraz skutecznie zmniejsza ilość grzybów i pleśni. Dodatkową zaletą jest brak ryzyka wystąpienia korozji sprzętu rolniczego.

Thermo Konserwant ma dwa zastosowania. Służy jako stabilizator przed zagrzewaniem TMR lub PMR, jako dodatek do wozu paszowego lub dokładnego wymieszania z materiałem paszowym po zadaniu na stół paszowy. Stosowanie: 0,3 – 0,5 kg (rozpuścić w 5 litrach wody) na 1 tonę materiału paszowego. Można go też używać jako dodatek kiszonkarski do zakiszania materiału paszowego przygotowywanego na kiszonkę z kukurydzy, trawy czy lucerny. Wykorzystywany jest również do zakiszania świeżego młóta. Stosowanie: 0,5 – 1 kg (rozpuścić w 5 litrach wody) na 10 ton materiału paszowego

Zagrzany TMR to Twój problem w hodowli? Skontaktuj się z doradcą BioFeed!