Aby uzyskać wysoką mięsność tuczników kluczowe są predyspozycje genetyczne do odkładania mięsa w tuszy, warunki środowiskowe, masa w dniu uboju oraz stan zdrowia.
Niezwykle istotne jest także prawidłowe żywienie zwierząt. Uważa się, że genetyczne uwarunkowania tuczników do odkładania białka wymagają odpowiednio zbilansowanego żywienia. Wówczas są duże szanse na uzyskanie zdolności do odkładania w przyroście dobowym dużej ilości białka. Tak więc poprzez idealnie dobrane żywienie świń można poprawić cechy tuczne, rzeźne oraz jakość mięsa. Tymczasem nieodpowiednio zbilansowanie składników pokarmowych w paszy może powodować obniżenie przyrostów dziennych, większe zużycie paszy oraz gorsze umięśnienie.
Chcesz wiedzieć więcej? Jeśli chcesz indywidualnie porozmawiać o hodowli i żywieniu świń skontaktuj się z naszym doradcą.